Extra's

De extra’s van Siewe Zakelijk

Er komt veel kijken bij de verhuur of verkoop van een bedrijfspand. Voor ons en voor jou als eigenaar. Op deze pagina geven we tips, delen we informatie en helpen we je op weg. Bijvoorbeeld met de CBS-indexatie en het Energie Prestatie Certificaat. 

CBS-indexatie

Hulp nodig bij het jaarlijks vaststellen van de toegestane huurverhoging? Met de rekenhulp van het CBS kan de aanpassing van de huurprijzen volgens de consumentenprijsindex (CPI) van het CBS berekend worden zoals dit is vastgelegd in uw huurovereenkomst. We helpen je vast op weg en in je huurcontract is het onderstaande na te lezen onder punt 4.5 van de huurovereenkomst en punt 17 van de algemene bepalingen.

  • Onder punt 4.5 van je huurovereenkomst van een ROZ-contract staan de data waarop je mag indexeren. Je vult in de rekenhulp de maand in die vier maanden ligt voor de data die vermeld staan. Als de eerste termijn geen jaar is, vul je de aanvangsdatum van het contract in èn de einddatum van de eerste periode (meestal iets meer dan een jaar later). Onder 3 vul je de einddatum in, onder 4 de aanvangsdatum.
  • Vul in ‘alle huishoudens’.
  • Vul in ‘2006=100’ bij huurcontracten conform het laatste ROZ-model (vanaf 2015 bij kantoor- en bedrijfsruimte).
  • Vul de laatst bekende huursom in.
  • Het programma berekent de nieuwe huursom.


Wietteelt

Zoals je ongetwijfeld weet is er veel overlast van de wietteelt. Jaarlijks worden meer dan 6000 kwekerijen opgerold. Wat je mogelijk niet weet, is dat ook een verhuurder strafrechtelijk veroordeeld kan worden. Je bent bij wet verplicht afdoende maatregelen te treffen om te voorkomen dat wietteelt mogelijk is. Kun je niet aantonen dat je controles uitgevoerd hebt (omgekeerde bewijslast), dan kan dit resulteren in hoge boetes (tot circa  € 82.000,--) en zelfs 3 jaar gevangenis. Een controle dient aan eisen te voldoen. Wij adviseren deze controles uit te besteden. Securitas Beveiliging B.V. uit Eemnes is na een uitgebreide selectie gekozen als onze partner hierin. Wij zijn zéér tevreden over hun toewijding en deskundigheid.

Kijk ook op de site van de Rijksoverheid voor meer informatie en de wetgeving.

Een Energie Prestatie Certificaat is verplicht

Wist je dat een Energie Prestatie Certificaat verplicht is bij winkels en kantoorruimtes vanaf 50 m²? Ook als de kantoorruimtes dienstbaar zijn aan een bedrijfsruimte. Het certificaat moet aanwezig zijn op het moment dat je een pand te huur of te koop aanbiedt. Het moet vermeld worden in brochures en op internet. 

Maximale boete van € 20.250,--

Heb je geen EPC? Dan kun je een boete krijgen. Voor utiliteitsbouw gaat het om een boete uit de 4e categorie. Voor de overheid is het eenvoudig te controleren. De certificaten worden geregistreerd bij het kadaster.

Handige links

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring